Съвети

Как да постигаме целите си: 4 важни урока

Category: Съвети

Всички имаме цели. Как да постигнем тези цели е най-често срещаният въпрос. Истината е, че не е толкова сложно, колкото си мислите.

 
Това са четири важни урока, които трябва да научите, за да постигнете целите си.
 
1. Концентрирайте се върху това, от което се нуждаете, а не върху това, което искате
 
Може би мечтаете да имате голяма къща и три коли, но имате ли наистина нужда от всичко това? Определянето на реалистични приоритети е изключително просто, но по някаква причина, повечето хора не могат да се справят с тази концепция. Вашето „искане“ не е нищо друго освен фантазия.
 
Трябва да бъдете мотивиран и да изпитвате истинска страст към това, което искате да постигнете, или то никога няма да се превърне в реалност. Някои дори биха казали, че желанието ви трябва да е толкова силно, че да граничи с отчаянието.
 
2. Извлечете си поуки както от положителните, така и от отрицателните преживявания
 
Животът никога не е само добър или само лош, така че, трябва да се учим и от двете крайности. Когато се намирате в добър период от вашия живот, помислете за това, как сте стигнали дотук. Как може да възпроизведете отново същия успех? Когато сте в противоположната ситуация, трябва да помислите за това, как да изплувате от дъното, въпреки негативните обстоятелства. Обмислете причините за провала и намерете начин да избегнете тяхното повторно възникване.
 
Отделете малко време всяка седмица, за да преосмислите вашите успехи и провали. Това е единствения начин да достигнете до точката, в която вашите цели ще се превърнат в реалност. Няма нужда да прекалявате с анализите след всеки проект, но би било добре да си вземете някаква поука от всяко преживяване, което е оставило значима следа във вашия живот.
 
3. Не губете от поглед наградата
 
Лесно е да изгубиш фокус, когато се занимаваш с няколко начинания наведнъж. За да съсредоточени върху целта, трябва винаги да имате краксрочен, среден и дългосрочен план. Подлагайте на съмнение всичко, което правите.
 
Задавайте си въпроса: „Допринася ли това, което правя в момента за постигането на моите краткосрочни, средни и дългосрочни цели?“. От ключово значение е да сте сигурни, че това, което правите, наистина ще ви бъде от полза. Ако отговорът на този въпрос е „не“, трябва да преосмислите вашите ангажименти. Запазването на концентрация върху приоритетите е нещото, което ще ви попречи да си губите времето за задачи, които в крайна сметка нямат значение.
 
4. Най-важният урок е да мислите, както преди, така и след всяко действие
 
Помислете за това, дали действието, което се каните да предприемете, ще ви отведе по-близо да вашите цели. Помислете за това, което вече сте направили, и преценете дали щяхте да справите по-добре, ако бяхте взели различно решение, или нещата са се получили точно както сте искали.
 
Може да бъде трудно да се откажете, когато сте по средата на нещо, но това е най-важната част от пътя към успеха. Когато се научите да го правите, ще започнете да постигате повече резултати с всяко едно действие.

LEAVE A REPLY

Comments (2)

 • avatar image

  Мария

  май 22, 2020 Reply
  Полезна статия, благодаря!
  • avatar image

   sun

   март 8, 2022 Reply
   Благодаря ви, Мария!
error: Копирането без позволение е забранено!