Съвети

  • Начало
  • Съвети
  • Как поредността на раждането на децата определя характера им

Как поредността на раждането на децата определя характера им

Category: Съвети

Първородните деца

Типично за първите деца е, че имат склонност към перфекционизъм. Родителите им за първи път се сблъскват с това да отглеждат дете и проявяват склонност да инвестират изключително много усилия и внимание. В резултат на това първородните деца често използват максимума от възможностите си и са доста успешни личности.

Първородните деца много добре общуват с възрастните хора. Често обаче могат да бъдат и прекалено предпазливи и склонни са да се притесняват. Обичат да държат нещата под контрол.

Обикновено имат постижения в различни области – в училище, в професията, държат много на външния си вид. Първородните деца са доста усърдни в работата и обичат да изпъкват и да постигат успехи.

Отличителни характеристики на първородните деца:

Перфекционисти

Лидери

Отговорни

Успешни в различни области

Мотивирани

Съвестни

Предпазливи

Контролиращи

Може да се разчита на тях

 

 

Вторите деца

Вторите деца също имат своите специфики. Влияние оказва това, че се появяват в семейство, където вече има по-голям брат или сестра със специфичните особености на първородното дете. Вторите деца растат в среда, където винаги има някой по-голям от тях, който да поема отговорност. Родителите им вече са с опит, а и са далеч по-спокойни и уверени. В същото време родителската им енергия трябва да се разпределя между двете деца.

Поведението на първородното дете сериозно оказва влияние върху поведението на вторите деца. В резултат на това, вторите деца не се стремят към перфекционизъм. Усилията им са насочени към завоюване на своето място в семейството и получаване на признание. Те са креативни в стремежа си за спечелване на внимание.

Когато страдат от липса на внимание, могат да бъдат непокорни. Това, в което са много добри, е притежанието на социални умения и имат способности да правят добри приятелства. Вторите деца са адаптивни, изобретателни и гъвкави.

Отличителни характеристики на вторите деца:

Адаптивни

Добри посредници

Независими

Много социални

Ласкатели

Миротворци

 

 

Третите деца

Според много психолози, най-добрата среда за детето е то да расте в семейство, в което децата са три. Отличителни характеристики на третите деца са:

Социални

Дружелюбни

Комуникативни

Забавни

Манипулативни

 

Единствените деца

Единствените деца много приличат по характеристиките на първородните. Основната разлика е, че при първородните деца огромното родителско внимание намалява след появата на второто дете, а при единствените деца това продължава завинаги.

Единствените деца проявяват перфекционизъм и имат стремеж към постижения. Обичат да са център на внимание. Търсят одобрение и се фокусират се върху детайлите. Тези характеристики често пречат на личното щастие, въпреки че често жънат много успехи и печелят много награди. Поради факта, че не са свикнали да делят вниманието на родителите си, е възможно да развият егоистични прояви.

Отличителни характеристики на единствените деца:

Уверени

Съвестни

Понякога егоцентрични

Отговорни

Перфекционисти

Искат да са център на внимание

Търсят одобрение

Чувствителни

Зрели за възрастта си

Лидери

 

Когато има голяма разлика в годините между децата

Когато има голяма разлика в годините между децата, може да се получи така, че те да са с характеристиките на първородните деца. Това не е въпрос на ДНК, а по-скоро е свързано с отношението между родителите и децата в семейството. Всички взаимодействия оказват влияние – родители-дете, дете-други деца, други деца-родители.

Източници:

http://personalitybuzz.com/
http://Danybon.com

LEAVE A REPLY

error: Копирането без позволение е забранено!