Съвети

10 урока за щастие – Част 1

Category: Съвети

Често живеем в агресивна среда и има фактори които отнемат от нашата положителна енергия. Именно защото искаме да сте щастливи, ние от Института по качество в образованието, направихме проучване сред психолози, кои са причините да бъдем нещастни и как да си върнем положителната нагласа и радостта от живота.
Отговорите систематизирахме в 50 точки. Ето първите 10 от тях:

1. Забравете думата безпокойство!
В голямата си част от деня хората се безпокоят безпричинно. Опитайте се да контролирате безпокойството. Както се казва в стария рефрен…«Don’t worry, be happy». Ако сте под напрежение, трудно управлявате своите действия и не можете да бъдете концентрирани за дълго. Спокойствието ще Ви помогне да вземете правилното решение.

2. Искате да държите всичко под контрол? Забравете!
Понякога хората си мислят, че са герои от комикси и са „супер-герои“. Те смятат, че са в състояние да контролират абсолютно всичко и техния план задължително трябва да се осъществи по точно определен начин. Реалността обаче е съвсем различна. Живеем в гъвкаво и динамично време, което налага да бъдем адаптивни и често да променяме своите планове. Приемете, че промяната и пътя, по който ще достигнете до определена цел не е важен, а е важно дали сте постигнали желания резултат. Не смятайте, че всички са длъжни да играят по Вашите правила. Всеки има свои цели и ако техните съвпадат с Вашите, можете да вървите заедно. Ако се разминават, всеки тръгва по свой собствен път.

3. Обиждате се лесно? Напълно безполезно като емоция!
Когато се обиждате Вие вредите не само на себе си, но и създавате напрежение, което в даден момент може да повлияе на здравето и щастието Ви. В такива моменти можете да поемете дълбоко въздух, да се успокоите и да фокусирате внимание върху нещо, което Ви радва и прави щастливи. Задайте си въпроса „Ще има ли значение това като ситуация след 5 години?“ Ако отговора е „не“ , приемете, че това е част от времето, което губите за глупости, вместо да се фокусирате върху важни неща.

4. Не се сравнявайте с други хора.
Още от малки ние чуваме, как наши родители, близки и дори и учители ни сравняват с други хора. Това се създава като модел, който пречи на свободното и щастливо развитие на индивида. Именно затова забравете другите. Гледайте своя собствен път, начертайте свои собствени планове и няма значение дали другите Ви разбират или не. Важно е Вие да бъдете щастливи.

5. Не си мислете, че изпълнението на дадена мечта ще Ви направи щастлив.
Хубаво е човек да си поставя цели, да има мечти и да ги реализира, но в процеса на изпълнение на мечтите, ние пропускаме да бъдем щастливи в настоящия момент. Истината е, че трябва да живеем тук и сега и да се радваме на малките от ежедневието си. Опитайте всеки ден да намирате нещо малко, което да Ви радва и да е стъпка към основната Ви цел : „Да бъда щастлив!“

6. Не бъдете песимист.
Ако всеки ден мислите, че „Чашата е наполовина празна“ гарантирано няма да има нищо, което да успе да Ви зарадва. Събудете се с мисълта, че Слънчето изгрява заради Вас и се усмихнете на живота такъв какъвто е.

7. Не бъдете самотен.
Човека е социално същество. То живее и се чувства добре сред себеподобни. Намерете си приятели, създайте си среда по интереси и опитайте да прекарвате повече време със семейството си. Забавлявате се с децата. Те винаги са генератор наположителни емоции. Ще се удивите колко добре ще Ви се отрази и ще укрепи Вашия път към успеха.

8. Не придавайте на парите по – голямо значение, от колкото имат в действителност.
Вярно е, че парите имат значение в нашия живот, но те трябва да бъдат инструмент, а не цел и фиксидея. Представете си, че утре е последния ден от живота Ви. Точно в този момент парите ще имат най – малко значение във Вашия живот. Живот ориентиран към вътрешните емоции и цели, създава спокойствие и гарантирано генерира повече удоволствия.

9. Намирайте време за правилните неща.
Понякога колкото и да успяваме, не намираме вътрешна удовлетвореност от това , което правим и не се чувстваме щастливи. Това е резултат от разминаването на вътрешните ни ценности със средата, в която живеем и начина на живот, който водим. За да избегнете това разминаване, можете да използвате добрата стара техника с листчето, на което можете да напишете ценностите, които са важни за Вас и Ви правят щастливи. После ги подредете и степенувайте по важност, като поетапно сравнете написаното с ежедневните си действия и начина на живот. който водите. Направете план как можете да промените начина си на живот така, че да не нарушавате спокойствието на вътрешния си свят.

10. Махнете от живота си хора, които са натоварващи и живеят в отрицание на щастието.
Ако хората, които Ви заобикалят са постоянен источник на негативни емоции, това ще създаде излишно напрежение във Вашия живот. Потърсете повече позитивни хора и си създайте среда на обич и красота.

Очаквайте продължение ….

LEAVE A REPLY

error: Копирането без позволение е забранено!