Съвети

10 урока за щастие – Част 2

Category: Съвети

Често живеем в агресивна среда и има фактори, които отнемат от нашата положителна енергия. Именно защото искаме да сте щастливи, ние  направихме проучване сред психолози, кои са причините да бъдем нещастни и как да върнем нашата положителна нагласа. Отговорите систематизирахме в няколко статии за вас.

Днес ще продължим с нови насоки как да бъдем щастливи:

11. Намерете своето предназначение или място в живота!
Много хора се заблуждават, не откриват своя житейски път, разчитат на други хора или правят това, което другите искат от тях. Престанете да съществувате и започнете да живеете! Намерете своето място и се стремете да постигнете поставените цели с цялата страст, на която сте способен. Понякога ще Ви бъде трудно, понякога страшно, но повярвайте ми – това ще бъдe най – невероятното приключение във Вашия житейски път.

12. Бъдете автор, а не актьор.
Не причинявайте на душата си страдание, като я карате да лъже сaма себе си. Няма актьор, който да не съжалява, че не е написал самия той пиесата, по която играе. Вярвайте в себе си и  покажете своя свят на околните. Те ще го оценят и ще Ви подкрепят. Тук само страха може да Ви събори. Ще изпитвате страх до тогава, докато не осъзнаете, че този който не опитва, той не допуска грешка. В борбата може да намерите свои съмишленици, които да Ви обградят с уважение и любов.

13. Не стойте вързани във Вашето минало.
Много хора забравят сегашното и бъдещето, защото живеят със старите модели, в спомените си. Не дават възможност на нищо ново и нищо положително да влезе в живота им. Да вярно е, че от миналото можем да се учим. А дали ще ни направи по – щастливи? – Определено не!
Да живеем в настоящето,  е единствения начин да стигнем до бъдещето, … а то е такова, каквото Вие искате да бъде.

14. Не мислете за бъдещето още от днес.
Някой хора смятат, че щастието е място с фиксирани координати и се стига до него, по точно определен маршрут. Истината е, че трябва да приемаме бъдещето като приключение, на което тръгваме и не знаем нито кога, нито къде ще стигнем. Света е гъвкав и динамичен. Правете малки крачки по дългия път към целите, които сте си поставили и не пропускайте да се радвате на всака минута от този път. Щастието не е в целта, а в пътя по който вървим.

15. Бъдете здрави
Спорт, здрав сън, качествена храна и слънце, са част от тайните за Вашето щастие. Доказано е, че емоциите зависят от физически фактори. Връзката между ума и тялото е това към, което трябва да се стремите, за да получите пълно удовлетворение от живота.

16. Не бъдете перфекционист
Има три типа перфекционизъм: перфекционизъм по отношение на себе си – когато очаквате съвършенство от Вас самите, социален перфекционизъм – когато си мислите, че другите очакват от Вас съвършенство и префекционизъм по отношение на другите – когато Вие очаквате другите да са съвършенни. Всеки един от тези типове перфекционизъм ни прави нещастни. Решението на казуса е следния. Приемете другите и Вас самите такъва каквито сте и осъзнайте, че съвършенството е недостижмо. Ако то беше достижимо щеше да е прекалено скучно.

17. Не се страхувайте от неуспехи
Голяма част от хората не предприемат никакви стъпки за своето развитие, защото се страхуват. Когато Ви е страх си помислете, че нямаше да можем да караме колело, ако отказвахме да се качим на онова голямо и страшно нещо на две гуми. Сещам се за моя син, който на две годинки вдигна стол за хранене с една ръка ( за крака ) и го разнасяше из цялата къща като перце. Той тогава не мислеше, дали може или не може. Просто го вдигна. Аз опитах и не можах.

18. Не се вкопчвайте в навиците
Ако не излезете от зоната на комфорта и не потърсите нови предизвикателства, рискувате никога да не узнаете как можете да победите страховете си и ще си останете с прекършени крила. Няма как да бъдете щастливи, ако не положите усилия. Щастие се създава, не се купува.

19. На никого не сте длъжен.
Един от основните провокатори на стрес са задълженията. Емоционалните зависимости, натрапени ни с времето от близкия кръг около нас, финансовите задължения и други „задължения“, които не са пожелани от самите нас, отнемат нашето щастие и спокойствие. Именно за това изградете план, особено за финансовите институции. Ако нямате възможност да платите кредит, поговорете с институциите отпуснали Ви кредита. Не забравяйте, че няма как да Ви вземат душата. Не лишавайте децата си от красивите мигове с Вас, защото един чиновник, на който това му е работата, е решил да Ви притеснява всеки ден. И двата случая ( при емоционална и финансова зависимост), изградения план за комуникация с регламентиран режим на срещи, може да намали притеснението.

20. Не очаквайте оценки.
Всеки обича да оценят постиженията и работата му. Запомнете. Никой освен Вас не може да определи Вашата значимост и цена. Както се оценявате Вие, така ще Ви оценяват и другите.

LEAVE A REPLY

error: Копирането без позволение е забранено!