Съвети

  • Начало
  • Съвети
  • Парите наистина могат да купят щастие – ако ви дават свободно време

Парите наистина могат да купят щастие – ако ви дават свободно време

Category: Съвети

Международен екип от изследователи е проучил 6271 души от САЩ, Канада, Дания и Нидерландия и е установил връзка между купуването на свободно време и цялостното удовлетворение от живота. Независимо от цялотното ниво на доходите.
Ново изследване показа, че парите наистина могат да ни направят по-щастливи. Но само ако ги харчим по такъв начин, че това да ни дават повече свободно време. Подобни разходи например са наемането на чистач или посещението на автомивка.
От една страна, това може да се интерпретира като следствие от по-забързания ни начин на живот. От друга обаче, изследването е открило, че купуването на време ни дава много по-пълно усещане за спокойствие и пълноценност, отколкото придобиването на материални вещи.
“Хората, които наемат домашни помощници или които плащат на детето от съседната къща, за да окоси ливадата, може и да се мислят за мързеливи. Истината обаче е, че резултатите показват как купуването на време ни прави също толкова щастливи, колкото и наличието на повече пари”, обяснява водещата авторка на проучването Ашли Уиланс от бизнес училището на Харвард.
Участниците в изследването са запитани дали харчат пари, за да си купят свободно време. И ако отговорът е „да“, то колко дават всеки месец за това. Освен учените оценяват и цялостното им удовлетворение от живота и колко притиснати се чувстват от времето като цяло.
Оказва се, че онези, които дават пари, за да се сдобият свободно време, са заявили, че харесват живота си много повече. Те изпитват по-малко натиск и са в по-добро настроение.
„Предимствата на купуването на време не са присъщи единствено за богатите – казва Елизабет Дън, част от екипа на Университета на Британска Колумбия в Канада. – Мислехме си, че това ще важи само за хората, които имат повече излишни доходи. За наша изненада обаче същият ефект се наблюдава и при участници с най-различен приход.
Източник: Science Alert

LEAVE A REPLY

error: Копирането без позволение е забранено!